Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Ce este sistemul barter?
Barter-ul reprezinta un schimb de servicii sau de produse intre doua parti, nefiind implicat nici un transfer de bani. Acesta se poate realiza in aproape orice domeniu de activitate, cu bunuri, servicii sau competente profesionale. Unul dintre cele mai importante scopuri al acestui sistem este acela de economisire.
Pe de alta parte, serviciile/produsele cu ajutorul carora se va realiza barter-ul trebuie sa aiba o valoare egala, ceea ce presupune ca acestea sa fie evaluate pentru ca tranzatia sa fie echitabila pentru ambele parti implicate. La baza acestui sistem trebuie sa stea un contract de barter prin care fiecare parte se obliga sa transmita celeilalte dreptul de proprietate asupra unor bunuri/servicii.
Acest sistem este foarte folosit in ultima perioada pentru:
- salvarea lichiditatilor;
- economisire;
- optimizarea stocurilor si activelor;
- evitarea diferitelor probleme cu privire la datorii/creante;
- reducerea anumitor cheltuieli.
Ce prevede legea cu privire la schimbul de bunuri/servicii?
Potrivit art. 272 din Codul Fiscal, “in cazul unei operatiuni care implica o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii in schimbul unei livrari de bunuri si/sau prestari de servicii, fiecare persoana impozabila se considera ca a efectuat o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii cu plata”.
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-